Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, idealną ideą jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z dużej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, niemniej jednak oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają też pomidory, oliwki, czosnek i naturalnie cebulę.
polecana restauracja w Krakowie
Złączenie słusznych składników z właściwymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym atutem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza oraz daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.